Концерт камерне музике у Универзитетској галерији


У Универзитетској галерији, у уторак 9. маја 2017. године, одржан је концерт камерне музике за дуо - клавир и хармоника

На концерту су наступили пијанисткиња Катарина Радовановић Јеремић, професор на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу и акордеонисти Миодраг Ђорђевић и Александар Александровић.

На програму су изведена нова дела српских композитора Татјане Милошевић, Драгане Јовановић, Милане Стојадиновић Милић, Бранке Поповић, Ивана Бркљачића и Мирослава Мише Савића.
Пијанисткиња Катарина Радовановић Јеремић је рођена у Београду. Звање доктора уметности је стекла на Факултету музичке уметности у Београду са темом Клавирски трио у српској музици после 1970. под менторством проф. др Дејана Суботића. На истом факултету је са највишим оценама специјализирала камерну музику у класи проф. Уроша Пешића и дипломирала клавир у класи проф. Лидије Станковић. Похађала је постдипломске студије за камерну музику на Универзитету за музику у Грацу (Аустрија).

Током студија се усавршавала код еминентних европских извођача и педагога као што су: Паул Гулда, Александар Зац, Арбо Валдма, Михаел Уде, Штефан Шилинг.

Катарина Радовановић Јеремић тренутно активно наступа солистички, или у различитим камерним ансамблима. Посебну пажњу посвећује извођењу савремених композиција и делима српских аутора. Неколико композитора јој је посветило своја дела. Снимила је компакт диск Ватрења, у издању Удружења композитора Србије, на коме са виолинисткињом Јулијом Хартиг и виолончелистом Гораном Мрђеновићем изводи клавирска трија српских композитора. У оквиру овог пројекта била је и извршни музички продуцент. Учествовала је у изради компакт диска камерне музике гитаристе и композитора Душана Богдановића (у дуу са пијанисткињом Надом Колунџијом), издавачке куће Doberman-Ypann из Квебека (Канада), као и у изради два компакт диска са делима Енрика Јосифа и Василија Мокрањца за клавир соло, издавачке куће MascomRecords, а у организацији Одбора за заштиту српске музичке баштине Српске академије наука и уметности.

Запослена је на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу од 2010. године, где у звању ванредног професора предаје камерну музику. Од 2010. до 2012. године је била шеф Катедре за камерну музику. Од 2004. до 2010. године је била професор камерне музике у музичкој школи Јосип Славенски у Београду, а 2009/2010. године је била ангажована као сарадник у настави камерне музике на Академији лепих уметности у Београду.

Акордеониста Миодраг Ђорђевић је рођен у Зајечару. Завршио је мастер и основне студије хармонике на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, у класи проф. Војина Васовића. Као члан дуа Ad libitum је завршио и мастер студије камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду, у класи проф. Зорице Ћетковић. Тренутно је студент завршне године докторских студија из камерне музике на ФМУ у Београду. Био је стипендиста Фонда за младе таленте Доситеја. Више пута је награђиван годишњом наградом Филолошко-уметничког факултета за истакнуте резултате. Средњу школу је завршио у Крагујевцу у класи проф. Предрага Костовића као ученик генерације и носилац Вукове дипломе.

Усавршавао се код многих еминентних уметника и професора као што су: Жак Морне, Владимир Бесфамиљнов, Алберди Ињаки, Владимир Мурза, Јуриј Шишкин, Мика Ваиринен, Радомир Томић.

Добитник је великог броја награда на интернационалним и републичким такмичењима. На међународном такмичењу у Кастелфидарду у Италији, на коме се додељује само по једнa првa, другa и трећa награда, освојио је друго место у категорији соло хармонике. Остварио је запажене резултате на Светском купу хармоникаша у Шангају, Кина (7. место), на Светском трофеју хармоникаша у Сарајеву БиХ (4. место), Светском купу хармоникаша у Кастело Бјанку, Португалија (4. место). На интернационалним такмичењима у категорији камерних ансамбала освојио је прву награду на Међународним сусретима хармоникаша у Мурској Соботи, Словенија, две прве награде на Међународним сусретима хармоникаша у Пули, Хрватска, четврто место на Међународном такмичењу у Кастелфидарду, Италија и шесто место на Светском купу хармоникаша у Шангају, Кина.

Миодраг Ђорђевић наступа као солиста и камерни музичар широм Србије. Наступао је као солиста са Симфонијским оркестром Кипра и био члан Светског оркестра хармоника у Шангају, Кина. Са триом хармоника Lux Aeterna је наступио у Бјалско Бјали, Пољска, где је у уметничком делу програма презентовао дела српских аутора. Као члан дуа Ad libitum, са виолинисткињом Софијом Томић, наступао је у свим већим градовима Србије, као и на Кипру и у Италији.

Миодраг Ђорђевић је запослен на Филолошко-уметничком факултету у звању асистента на Катедри за хармонику. Академске 2012/2013. на истом факултету је био ангажован као сарадник у настави на Катедри за камерну музику.

Акордеониста Александар Александровић је рођен у Новом Саду. Завршио је мастер студије хармонике 2015. године на Факултету за музику у Фрајбургу (Немачка) код светски реномираног извођача и педагога Теодора Анцелотија. Основне студије хармонике је завршио 2013. године на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу у класи проф. Војина Васовића. Средњу и нижу Музичку школу Исидор Бајић у Новом Саду похађао је у класама проф. Роберта Папика и проф. Наде Станић.

Током студија, усавршавао се на мајсторским курсевима код многих еминентних извођача и светски признатих педагога као што су: Радомир Томић, Јуриј Шишкин, Владимир Мурза, Тибор Рац, Мика Ваиринен, Инаки Алберди, Бруно Морис.

Наступао је на многобројним иностраним и домаћим такмичењима. На интернационалним такмичењима на којима се додељује само по једна прва, друга и трећа награда, посебно се издвајају следећи успеси: друго место на Међународном такмичењу акордеониста у Саноку (Пољска) и треће место на Међународном такмичењу у Кастелфидарду (Италија). На такмичењу у Кастелфидарду је учествовао још три пута и освојио четврто, пето и осмо место. Имао је и запажене резултате на такмичењима у Шкотској (8. место), Шпанији (7. место), Немачкој (5. место), Кини. На међународном текмичењу акордеониста у Сарајеву и Међународном такмичењу акордеониста у Пули добитник је прве награде. У Србији је добитник прве награде у дуу са контрабасом на Интернационалном такмичењу DONNE IN MUSICA у Крагујевцу, као и прве награде на Међународном такмичењу Дани хармонике у Смедереву.

Александар Александровић активно наступа као солиста и камерни музичар у разноврсним ансамблима у Србији, Немачкој, Швајцарској и Мађарској.








Име

2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 Изложбе Концерти Промоције Скупови Трибине фотографије
false
ltr
item
Универзитетска галерија у Крагујевцу: Концерт камерне музике у Универзитетској галерији
Концерт камерне музике у Универзитетској галерији
https://3.bp.blogspot.com/-3VZbQ4icHNM/WQ7dyPgpNdI/AAAAAAAALpY/TAJzJ0uFecIvrJfZ2yqjjT3O3TVZ96q4gCLcB/s640/koncert_9_maj_finalna.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-3VZbQ4icHNM/WQ7dyPgpNdI/AAAAAAAALpY/TAJzJ0uFecIvrJfZ2yqjjT3O3TVZ96q4gCLcB/s72-c/koncert_9_maj_finalna.jpg
Универзитетска галерија у Крагујевцу
http://www.galerija.kg.ac.rs/2017/05/blog-post.html
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/
http://www.galerija.kg.ac.rs/2017/05/blog-post.html
true
2368439889238302432
UTF-8
Није пронађен ниједан чланак ВИДИ СВЕ Прочитај више Одговори Прекини одговор Обриши By Почетна СТРАНЕ ЧЛАНЦИ Види све ПРЕПОРУЧЕНО ОЗНАКА АРХИВА SEARCH СВИ ЧЛАНЦИ Није пронађен ниједан чланак који одговара вашем захтеву Back Home Недеља Понедељак Уторак Среда Четвртак Петак Субота Нед Пон Уто Сре Чет Пет Суб Јануар Фебруар Март Април Мај Јун Јул Август Септембар Октобар Новембар Децембар Јан Феб Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Нов Дец управо сада 1 минут пре $$1$$ minutes ago 1 сат раније $$1$$ hours ago Јуче $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago више од 5 седмица пре Пратиоци Прати Овај садржај је премијум Молим Вас да поделите да бисте откључали садржај Копирај цео код Селектуј цео код Сви кодови су копирани Не можете копирати цео код, молимо вас да притиснете [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) да бисте копирали